Wandeltocht Waterlinie-Houtense Vlakte

Vandaag (7-8-2011) ondanks de weersvoorspellingen de gok genomen om weer eens een leuke wandeltocht te gaan doen. De laatste, niet vernoemd op deze site, was een korte stadswandeling door Culemborg samen met Patricia. Was overigens ook verrassend leuk.

Deze keer gekozen voor de wandelroute Waterlinie – Houtense Vlakte. Deze route is terug te vinden op de site http://www.utrechttevoet.nl/, waar nog meer leuke wandeltochten staan. De route is officieel 11km, maar begint ergens in Utrecht, zo’n 2 km van het centraal station af. En loopt vanaf Utrecht langs de Kromme Rijn richting Bunnik en buigt dan af naar Houten. Eindpunt is ook station Houten. Het beginpunt in Utrecht is vrij lastig te vinden. De omschrijving was hier niet duidelijk in, en ik zag ook geen markering terwijl deze route gemarkeerd is. Even voor de duidelijkheid. Als je op het Ledig Erf staat (pleintje met terras) met je rug naar het centrum, ga rechtdoor over brug, aan overkant ga meteen linksaf, vlak voor dat je weer een brug over water hebt ga je schuin rechts naar beneden, aan gevel hangt straatbord Kromme Rijn. Na een 10 tal meters zie je een groene pijl op een lantaarn.

Vooral het eerste gedeelte van de route is zeker leuk. Net na de snelweg bij Fort Vechten is het een stuk minder. De route is in dat gedeelte ook slechter aangegeven. Ik kreeg het idee dat de andere kant op (vanuit Houten beginnend) de markering beter was, want daar zag ik meer pijlen van. Fort Vechten is overigens ook te bekijken en er worden daar ook rondleidingen gegeven. Ik ben wel even daar wezen kijken. Fort Rhijnhauwen is niet toegankelijk. Ik was net aangekomen bij Theehuis Rhijnauwen toen de lucht even begon te betrekken. Ik ben daar naar binnen gegaan om wat te drinken te pakken, en was net op tijd voor de regen. Dat theehuis blijkt een groot pannenkoekenrestaurant te zijn met een enorm terras. Na een korte stop daar (appelgebak was lekker), ben ik weer verder gaan lopen. Qua weer had ik verder niet te klagen. In totaal maar 3 korte buien gehad, waarbij ik twee keer kon schuilen en de laatste keer was het niet de moeite waard om ook een paraplu te pakken.

Algemene indruk van deze wandeling is goed. Je loopt wel bijna continu op verharde wegen wat ik minder vind. Markering zoals gezegd was niet overal even goed. De route is ook vanuit Houten te starten, hier is een aparte beschrijving van. Oftewel er is goed nagedacht over deze routes (andere routes van die website zijn op zelfde manier omschreven en gemarkeerd). Misschien is het wel leuker om vanuit Houten te beginnen. In Utrecht is vaak meer te doen.

Foto’s (gemaakt met mijn gsm ivm kapotte camera) van deze tocht zijn terug te vinden door hier te klikken.