Pieterpad deel 16 en 17, Braamt – Millingen a/d Rijn, Millingen a/d Rijn – Groesbeek

Braamt – Millingen a/d Rijn

Deze keer weer 2 dagen ingepland om te gaan wandelen, 7 en 8 april 2012. De vorige keer waren wij geëindigd in Braamt. Omdat het lastig is om met het openbaarvervoer te reizen tussen begin en eind punt, hadden wij er deze keer voor gekozen om vanuit Oss met de trein naar Doetinchem te gaan en daar de bus te pakken naar Braamt. Om 07.15u hadden wij de trein en waren net iets voor 09.00u in Braamt. Onderweg was er nog niks open om even koffie te pakken. Gelukkig was er in Braamt wel al een mogelijkheid bij een hotel om een kop koffie te pakken.

De eerste tocht loopt van Braamt naar Millingen a/d Rijn en is zo’n 24Km lang. Waar wij de vorige keer de laatste kilometers totaal niet boeiend vonden, was dit toch wel weer heel anders. Net voorbij Braamt kom je in een heuvelachtig boslandschap met hoogtes tot zo’n 78m. Tot aan Hoch Elten (ja je komt over Duits grondgebied) blijf je dalen en stijgen. In Hoch Elten hebben wij wat gedronken en gegeten in een leuk pannenkoekenhuis. Als bezienswaardigheid heb je daar ook het 57 meter diepe Drussusbrunnen. Deze is maar beperkt open (vanaf 14.00u en alleen in het weekend). En wij hadden geluk dat we er op het juiste tijdstip waren. In het Duits krijg je uitleg over het ontstaan van deze bron. Leuk verhaaltje voor de geïnteresseerde van zo’n 20 minuten.

Na Hoch Elten daal je relatief snel naar beneden en wordt de route vlak. Via het dorpje Spijk kom je op de dijk langs de Rijn. Tot dan hadden wij zonnig weer gehad, maar op de dijk werd het bewolkt (wel droog) en het waaide hard. Dit is een lang saai stuk tot aan Tolkamer. Je loopt een stuk door Tolkamer heen om vervolgens door een natuurgebied en een recreatiegebied uit te komen bij een voet- fietsveerboot. Deze vaart overigens maar 1 keer in het uur. En wij waren net op tijd. Aan de overkant van het water ben je aanbelandt in Millingen a/d Rijn. Hierna moesten wij nog een klein stukje lopen naar ons B&B ‘in de Lavinde’ die net buiten het dorp ligt. Prima adres en goed verzorgd overigens.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Millingen a/d Rijn – Groesbeek

De volgende dag scheen de zon volop. Het had die nacht licht gevroren, maar door de zon voelde het lekker warm aan. Vanuit Millingen a/d Rijn gaat deze volgende tocht over 20Km naar Groesbeek. Het grootste gedeelte gaat door polders en weilanden, gedeeltelijk verhard en onverhard. Met weinig horeca onderweg. Je komt wel langs de ‘Zeelandsche hof’, een boerencamping, waar je het hele jaar door zelf koffie kunt pakken uit een automaat. Na het dorpje Leuth ga je weer de Duitse grens over naar Zyfflich. Voorbij Zyfflich kom je weer in een bosrijk heuvellandschap, met een paar aardige, stevige klimmetjes. Bij Beek loop je bijvoorbeeld de ons welbekende (we hebben hier vaker gewandeld) Duivelsberg op. Net na die Duivelsberg heb je wederom een leuk pannenkoekenhuis zitten waar wij nog even wat gedronken hebben om aan de laatste 5Km te beginnen. Tot en met Groesbeek blijf je in heuvelachtig landschap lopen. Een erg mooi stuk.

In Groesbeek hadden we net de bus naar Nijmegen gemist (rijdt elk half uur) dus trakteerden wij ons nog even op een welverdiend ijsje. Daarna met de bus en trein terug naar Oss.

Deze slideshow vereist JavaScript.