Pieterpad deel 23 en 24 Swalmen – Montfort, Montfort – Sittard

Op 30-6-2012 en 1-7-2012 hebben Geertje wederom twee etappes gelopen van het Pieterpad. Deze keer begonnen wij in Swalmen aan een 22 km lange tocht naar Montfort. Met de auto zijn we naar het station van Swalmen gereden. Dat ging wel een klein beetje mis, omdat daar een nieuw stuk snelweg ligt wat nog niet in mijn navigatiesysteem was opgenomen. Daarnaast lag er in Swalmen nog een belangrijke weg open. Maar goed met 10 minuten vertraging kwamen wij aan bij het station. Er zijn daar overigens erg weinig parkeerplaatsen. Wel iets om rekening mee te houden.

Via de hoofdweg en bordje centrum hadden wij al snel het punt gevonden waar wij de vorige keer geëindigd waren. Hier en ook bij het station, troffen wij twee mede Pieterpadwandelaars (vader en dochter) aan die we het hele weekend nog een paar keer tegen zouden komen. Helaas was er nog niks open waar we een kop koffie konden drinken voordat we echt vertrokken, dus zijn we maar gaan lopen.

Je loopt al snel weer langs het water, door een klein stukje natuur, Swalmen uit. Net buiten Swalmen kom je langs kasteel Hillenraad. Dit kasteel is nog bewoond, dus je mag er helaas niet gaan kijken. Maar het lijkt op een afstand wel een mooi kasteel. Even verderop loop je weer de bossen in. Na een kasteelboerderij krijg je een erg smal pad tussen de weilanden, waarbij het pad is afgezet met prikkeldraad. Hier is het raadzaam om met lange broek aan te lopen, daar het onkruid vrij hoog staat. Net na een viaduct staat in het boekje een koffiepunt aangegeven, maar die blijkt redelijk ver weg van het pad te zijn. Handiger is om een stukje door te lopen naar het volgende koffie punt op de kaart, bij het Spikkerdal. Dit is een boerderij met camping, groente- en fruitzaak en een klein terras waar koffie met Limburgse vlaai besteld kan worden.

Onder de rook van Roermond loop je door naar Melick waar we ook nog even pauze hebben gehouden. Daarvoor zie je trouwens nog een klein stuk van de “ijzeren Rijn”, een oude spoorlijn die niet meer gebruikt wordt. Tot aan St Odiliënberg is het niet echt mooi om te lopen. Merendeel loop je ook wel over verharde wegen. In st. Odiliënberg staat nog een mooi basiliek die te bewonderen is door een klein stukje door te lopen ipv links af te slaan bij het pleintje. Omdat het nog steeds prachtig en warm weer is hebben wij op dat pleintje nog wat gedronken, voordat we begonnen aan de laatste kilometers naar Montfort. Het laatste stukje naar Montfort is wel weer aardig. In Montfort hadden wij onze overnachting snel gevonden, “Kefee aan de kerk” stond natuurlijk pal naast de kerk. We sliepen daar boven het Café, maar er was daar ’s-avonds weinig te doen. Je hebt dus geen last van de laatste kroeggasten. Wel van de kerkklok. Bij een eetcafé hebben wij wat gegeten. Daar kwamen wij die vader en dochter weer tegen. Die bleken ook op dezelfde plek te slapen als wat wij deden.

Kefee aan de kerk is overigens wel één van de minste gelegenheden die wij tot nu toe hebben gehad. Voor die prijs van € 45,- excl. Toeristenbelasting mag je wel wat meer luxe verwachten zoals een tv op de kamer. De eigenaren hebben het pand nog maar 4 jaar in beheer, misschien dat het nog beter wordt.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De volgende dag zijn we iets voor 9.30u weer vertrokken. Het weer was aardig omgeslagen. De dag ervoor hebben wij zonder jas kunnen lopen, nu moest hij toch echt aan. Maar toch prima wandel weer. De volgende etappe naar Sittard is 24 km. Net buiten Montfort kom je langs de ruïne van kasteel Montfort. Deze is alleen in het seizoen op zondagmiddag te bezoeken. Hierna loop je merendeel langs een bosrand, om vervolgens wel door een stuk bos te lopen. Bij Echt, bij de doorgaande weg heb je het eerste koffiepunt (staat niet in het boekje). Hier hebben we even genoten van een kop koffie. Een klein stukje verder langs weilanden en een klein water natuurgebied kom je uit in een ander gehucht, Slek. Hier zit een klein café waar je luxe broodjes en soep kunt bestellen. Aangezien het al middag was besloten we daar een kop soep met brood te nemen.

Je komt verderop langs een vakantiepark landgoed Hommelheide, waar nog een paar leuke huisjes te koop staan. Je raakt daar nog een klein stukje van de gemeente Susteren om vervolgens de Duitse grens te passeren. Via Isenbruch en Millen kom je uiteindelijk terecht in Sittard. Tot aan Sittard weinig boeiends te melden over de route. In Sittard zelf is het wel weer aardig. Je verwacht eigenlijk door een drukke stad te lopen, maar dat valt eigenlijk wel mee. Sterker nog een groot deel van de route loop je langs een beek die dwars door de stad loopt. Parallel aan die beek heb je een redelijk brede groenstrook. Je merkt dus verder niks van de stad, totdat je in het centrum belandt. Natuurlijk waren de winkels op zondag dicht, maar er was wel een ijssalon open. Hier namen wij nog even een ijsje. Helaas begon het toen ook zachtjes te regenen.

Met de trein zijn wij weer terug in Swalmen gekomen (overstappen in Roermond) en weer huiswaarts gekeerd. Nog twee etappes lopen en dan hebben wij het Pieterpad erop zitten. Deze staan ergens in juli gepland.

Deze slideshow vereist JavaScript.