Pieterpad deel 25 en 26 Sittard –Schimmert, Schimmert – Sint Pietersberg (Maastricht) en dagje Maastricht

Sittard – Schimmert

Vrijdag 20 juli 2012 zijn wij, Geertje en ik, al vrij vroeg vertrokken voor het laatste stukje van het Pieterpad. De 25ste etappe, volgens het boekje/website, loopt van Sittard tot aan Strabeek (Valkenburg) en is 22 km lang. Echter hebben wij een overnachting geboekt in Schimmert, zo’n 3 km voor het eindpunt. De auto hadden wij geparkeerd bij station Beek-Elsloo. Hier is voldoende gratis parkeergelegenheid en het ligt aan de route tussen Maastricht en Sittard. In 10 minuten ben je met de trein in Sittard. Daar aangekomen kun je meteen buiten het station al de markering van het Pieterpad oppakken.

Na een klein stuk door het centrum van Sittard te hebben gelopen, gingen we ergens koffie drinken. Helaas begon het toen te regenen. De hele dag zouden wij last hebben van die regen terwijl, na later blijkt, de rest van het land het droog had. Op de onverharde stukken was het dan ook erg modderig en glibberig.

De vorige keer duurde het vrij lang voordat we in het centrum van Sittard kwamen, eruit lopen ging deze keer sneller. Je komt in een stuk bos terecht waar de lijdensweg van Jezus wordt afgebeeld in speciaal daarvoor gemaakte pilaren die helaas met tralies beschermd moeten worden. Ook is in dat stuk de Rosa kapel, waar nog regelmatig diensten bij gehouden worden.

Het stuk wat wij lopen lijkt wel zoals je verwacht dat Limburg eruit zal zien, vrij heuvelachtig. We lopen vaak langs weilanden en door bossen. In Schinnen bij gasterij Terborgh hebben wij even een lunchpauze gehouden met soep en brood. Voor de liefhebbers een gedeelte van Kasteel Terborgh staat te koop (zie de foto’s).

Daarna passeren wij het dorp Terstraten. Hier vind je de zgn vakwerkhuizen. Huizen waarvan de muren verdeeld zijn in vakken door middel van houten balken. Erg mooi om te zien. Een mevrouw weet ons te vertellen dat zij verantwoordelijk was voor een aanpassing in de Pieterpadroute zodat we door dat dorp heen moesten. Daarna volgt naar een aantal kilometers Schimmert met zijn karakteristieke watertoren. Hier hadden wij een prima overnachting. Een klein appartementje op de begane grond met woonkamer, keuken, twee slaapkamers, douche en een wc. Er is op een kilometer afstand een eetgelegenheid, maar wij besloten om eten via een bezorgservice te laten komen, wat niet echt een succes was. Het duurde vrij lang voordat het bezorgd werd en het was nou geen culinair hoogtepunt.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Schimmert – Sint Pietersberg, Maastricht

Zaterdag de laatste etappe van Schimmert naar Sint Pietersberg (Maastricht). Officiële begin punt is Strabeek, vanaf daar is het nog zo’n 15 km. Dus wij moesten nog zo ongeveer 18 km. Dit keer een bewolkte maar wel een droge dag. Maar ook nu waren de paden nog erg modderig en glibberig. Vanuit Schimmert loop je zo de bossen weer in. Je loopt voornamelijk wel aan de rand van het bos en langs een beek. Na een paar kilometer kom je aan in Strabeek, gemeente Valkenburg. Binnen een paar honderd meter loop je er al weer uit, langs weilanden, weer een bos in. Net voor het begin van de bossen is nog een restaurant met terras wat net op tijd open ging voor onze eerste bak koffie.

De route die dan volgt is vrij heuvelachtig, je klimt en daalt flink. En dat is af en toe wel opletten met die modder. Je verlaat het bos bij het dorp Berg en loopt via de weg naar het dorp Terheiden, waar we even bij een mergelgroeve gaan kijken wat tegenwoordig een natuur gebied is. Daarna lopen wij door naar Bemmelen waar je nog wat restanten van andere mergelgroeven kunt zien. In Bemmelen zijn wij nog even gaan lunchen. Vanuit Bemmelen loop je langs weilanden naar Maastricht. Na helemaal Maastricht doorkruist te hebben, ook dwars door het centrum, kom je bij het Fort van Sint Pietersberg aan. Het eindpunt is dan echter nog een aardig stuk doorlopen. Helaas wel grotendeels via een gewone weg, terwijl er parallel op enkel tientallen meters afstand een leuker pad loopt. Je krijgt uitzicht op de afgraving van de mergelgroeve van de Sint Pietersberg. Erg indrukwekkend om te zien.

Na een eindje doorgelopen te hebben komen wij uiteindelijk bij het eindpunt aan. Dat valt toch wel een beetje tegen. Geen leuk uitzicht op bijvoorbeeld die mergelgroeve, maar een bankje met gedenksteen en een handwijzer met daarop de richting naar Pieterburen en naar de twee eindpunten van de GR5 wandeltocht Hoek van Holland – Nice. Na even gezeten te hebben zijn we terug gelopen. Bij het eerste terras wat we tegen kwamen zijn we gaan zitten en hebben daar getoost op de afloop.

In Maastricht had Geertje een prima overnachting geregeld via Vrienden op de fiets. Voor een leuk bedrag zaten wij pal achter het centraal station van Maastricht. ’s Avonds zijn we nog bij een Grieks restaurant wat gaan eten.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Maastricht

Zondag kwam al heel snel de zon door. We zijn deze dag na het ontbijt door de stad gaan wandelen en hebben daarbij zo’n beetje alle hoogte punten van Maastricht bekeken. Natuurlijk belanden we ook regelmatig even op een terrasje. Erg vervelend ;-). Wat overigens ook de moeite waard is om te bekijken is het Kruisheren hotel. Dit was vroeger een kerk/klooster welke is verbouwd tot hotel. Erg bijzonder. Ter afsluiting nog een ijsje genomen en toen zijn we weer naar huis gegaan.

Deze slideshow vereist JavaScript.