Pieterpad deel 20 t/m 22 Vierlingsbeek – Swolgen – Venlo – Swalmen

Vierlingsbeek – Swolgen

17-5-2012 Deze keer 3 dagen achter elkaar het Pieterpad gelopen. Op Hemelvaartsdag begonnen aan etappe 20, Vierlingsbeek – Swolgen, een wandeling van zo’n 21 km. De auto hadden wij bij het station van Vierlingsbeek neer gezet. Vanaf hier hebben wij de weg parallel aan het spoor gevolgd om de route net buiten Vierlingsbeek weer op te pakken. In het eerste gedeelte loop je voornamelijk door polders en diverse dorpjes. Bij een aantal dorpjes staan kleine kapelletjes. In Holthees was het café net open, zodat we daar even konden genieten van een kop koffie met een vlaai.

Na het dorpje Smakt loop je de bossen in. Dit stuk is vrij heuvelachtig. Een aantal stukken bestaan uit zandduinen wat erg lastig te lopen is. Vervolgens kom je terecht op landgoed Geysteren. Hier heb je een aantal beekjes en kleine meertjes liggen. Ook kom je er een oude watermolen, de Rosmolen, tegen. Dit gedeelte is het mooiste van deze route. Na Wanssum loop je meer door weilanden met kleine beekjes die door de weilanden stromen. Bij Meerlo tref je nog een kasteelboerderij aan wat er leuk uit ziet. In Meerlo nog even wat gedronken op een terras waar een heleboel mede Pieterpad wandellaars zaten. Daarna hebben wij de laatste kilometers naar Swolgen gelopen. Swolgen is maar een klein dorpje met 2 restaurants en een friettent achter een café. Bij ons logeeradres kwamen wij even voor een verrassing te staan. Wij hadden netjes in maart al gereserveerd, maar de eigenaren Harry en André waren het vergeten op te schrijven. Dus was er een dubbele boeking. Gelukkig kon dat opgelost worden, omdat de buren niet aanwezig waren zodat wij daar een nacht konden slapen. Het oorspronkelijk onderkomen is een leuk houten vakantiehuisje met 2 slaapkamers, woonkamer en keuken. Wij kwamen nu in een iets kleiner houten huisje terecht, maar dat was verder allemaal prima. ’s-Avonds maar bij de friettent iets gaan eten.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Swolgen – Venlo

De volgende dag de etappe van Swolgen naar Venlo, wederom een wandeling van zo’n 21 km. Van ons nieuwe logeeradres in Venlo (Blerick) hadden wij al een sms ontvangen waar wij de sleutel konden vinden, dus dat zat alvast goed.

Al snel loop je na Swolgen de bossen in. Wederom een beetje heuvelachtig stuk. Verderop veranderd het in een moerassig stuk, waar je ook een klein stuk op vlonders moet gaan lopen. Onderweg bij mensen thuis was er een mogelijkheid tot koffie te pakken voor een eigen bijdrage.

Net voorbij Kaldenbroek heb je een oud landhuis staan waar vakantiewoningen te huur zijn en waar een soort informatiecentrum is met terras. Daar hebben even genoten van een vers kop munt thee. Vervolgens loop je door naar Grubbenvorst waar je een oud klooster passeert. Midden in het dorp heb je een uitstekend ijssalon zitten. We konden het niet laten om ons op een ijsje te trakteren. Bij Grubbenvorst ga je met een veerboot naar de andere kant van de maas. Vanaf hier sloeg het weer wel om. Tot dan hadden wij zonder jas gelopen, maar nu moest hij toch wel weer aan. We liepen ook nu wat meer door opengebied in de weilanden naast de maas. Net voor Venlo heb je nog een kapel zitten. Je loopt daarna via de kades van de maas Venlo binnen. Deze etappe eindigt midden in de stad.

Ons logeer adres bleek aan de andere kant van de maas in Blerick (officieel is dat gemeente Venlo) te liggen. Na even zoeken vonden wij de brug om aan de andere kant te komen. Het is maar een goed half uur wandelen vanaf het station gezien. Zoals gezegd lag de sleutel al klaar en konden wij zo naar binnen. Die avond zijn wij in Blerick bij de Griek gaan eten. Het leuke was trouwens wel dat daar op vrijdag koopavond met de weekmarkt is. Geertje had daar nog asperges, champignons en aardbeien gekocht. Het eten bij de Griek pas prima.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Venlo – Swalmen

De derde etappe van dit weekend ging van Venlo naar Swalmen. Op papier 23 km, maar er is een permanente omleiding ivm de aanleg van een nieuw stuk snelweg. Zorg dus dat je via de website van het Pieterpad de laatste informatie hebt. Uiteraard hadden wij die. Het was wederom een fantastische dag om te wandelen. Eerst moesten wij natuurlijk nog terug naar Venlo lopen. Daar hebben we nog een stuk door het centrum gelopen. Bij een hotel, vlakbij het station, hebben we nog eerst koffie gedronken voordat we met de echte tocht begonnen. Bij de koffie kregen wij een lange vinger met een hazelnoot-advocaat likeur erbij. We konden het niet laten om er twee van te nemen.

Vanaf het station volg je zo’n beetje het spoor wat je redelijk snel tot buiten Venlo brengt. Net nadat je buiten de bebouwde kom komt begint de permanente omleiding. Je komt al snel in een heuvelachtig gebied met wat meertjes. Na een aantal kilometers kom je uit bij een klooster met een ommuurde tuin waar je omheen loopt. Tegenwoordig zit er in dat klooster een Emmaus winkel (kringloopwinkel). Nadat je de nieuwe snelweg gepasseerd bent kun je het beste links van de weg, achterlangs de bomen lopen ipv op de weg wat aangegeven staat. Even verderop kom je in het dorp Tegelen terecht wat je verder rechts laat liggen. Vanaf hier loop je door de bossen op de grens tussen Duitsland en Nederland. Ook dit stuk is erg heuvelachtig, maar daar merk jezelf niet zo heel veel van qua lopen. Het pad blijft redelijk op één hoogte. Alleen kijk je af en toe links of rechts tegen een heuvel aan of een diep dal in. De route is vrij recht toe recht aan. Op een paar stukjes twijfelden we wel waar wij heen moesten. De markering was niet zo geweldig. Bij twijfel volg dan de route die gemarkeerd is met witte kruisen. Die loopt namelijk grotendeels hetzelfde.

Nadat je een grens café (helaas niet meer open) bent gepasseerd, kom je in een gebied dat Witte Steen wordt genoemd. Dit is een erg toeristisch gebied met een camping, een paar restaurants en een speeltuin. Hier komen ook veel andere wandel- en fietsroutes langs. Het was dan ook vrij druk op de terrassen. Bij één restaurant besloten wij om een kop goulash soep te nemen. Is zeker een aanrader.

Vanaf hier loop je ook weer redelijk rechttoe rechtaan door het grensgebied richting Swalmen. In dit stuk bos zagen wij één keer een hert voor ons een bospad oversteken. Helaas waren wij te laat met de camera’s. Net 3 km voor Swalmen heb je nog een leuke herberg liggen. Gezien de warmte besloten wij om hier ook nog iets te drinken te pakken. Geertje nam er ook nog een bord friet bij. De laatste kilometers loop je langs de Swalm, een klein zijrivier van de Maas. Via een leuk stuk natuurgebied loop je uiteindelijk Swalmen binnen. Na even zoeken hadden wij het station gevonden en konden wij met de trein terug naar Vierlingsbeek.

Of het nu aan die twee likeurtjes hadden gelegen, of aan de warmte, de pauzes, of aan het feit dat het de derde dag was dat wij liepen, of aan iets anders weet ik niet. Maar deze laatste dag van dit weekend hadden wij wel erg veel tijd nodig gehad. We waren pas zo rond 19.00u in Swalmen. En uiteindelijk zo rond 21.30u waren wij weer thuis. Een vermoeiend maar leuk weekend. Nog twee weekenden te gaan.

Deze slideshow vereist JavaScript.