Rondje ‘middelpunt’ van Nederland

Het heeft weer even geduurd dat ik een fatsoenlijke wandeling heb gelopen. Een aantal afspraken gingen niet door vanwege slecht weer. Op zondag 6-2-2011 was het in ieder geval aardig weer om te gaan wandelen. Het waaide wel af en toe hard, maar het was goed te doen. Ik had afgesproken om met Sonja een wandeling te gaan doen bij Lunteren (gemeente Ede). De route stond in het boekje Top 50 mooiste wandelingen in Nederland van Joop Duijs. Het is een gemarkeerde rondwandeling van 16 km die ook terug te vinden is op een site met allerlei “klompenroutes“. Startpunt bij restaurant De Wormshoef.

Het werd al meteen duidelijk dat de markering niet heel erg geweldig was. Op de meeste plekken zaten flink verkleurde stickers (bijna wit). En na een kilometer ontstond al even verwarring, 2 stickers boven elkaar 1 rechtdoor de andere linksaf. Je moest goed kijken, maar het bleek dat de onderste voor de verkorte route was. Dus we gingen rechtdoor door een stukje polderlandschap.

Verderop kwamen we in het bos uit. Hier was een leuk uitzichtpunt en een klein stukje verder lag een hele grote steen met daarop de tekst “middelpunt van Nederland”. Volgens de mensen van Lunteren zou dat het middelpunt van Nederland moeten zijn. Officieel is dat de Onze Lieve Vrouwe Toren in Amersfoort.

Hier is even goed opletten waar je heen moet, het blijkt namelijk dat je het pad naast het pad moet nemen waarlangs je omhoog bent gelopen. Daar gingen wij dus even de mist in. Net na het bos gaat het wederom mis. Het bleek dat een paal met een markering, aan de ander kant van de weg dan waar wij liepen, op de grond lag. Dus die hadden wij ook gemist. Gelukkig kom je daar snel genoeg achter. En ook even verder op ging het vermoedelijk ook weer verkeerd, want op een gegeven moment zaten wij weer op die verkorte route. Met enige moeite hadden wij weer een stuk route gevonden bij de Overwoudseweg. Maar op het eind van deze weg zagen wij geen markering meer. Het kleine kaartje wat in het boek stond gaf ook geen aanknopingspunten wat we nu verkeerd deden. En dus besloten wij om die markering van die verkorte route op te zoeken en weer terug te lopen naar het beginpunt.

Al bij al snappen wij niet dat deze route in die top 50 staat. Het gebied is niet bijzonder te noemen. Je loopt maar een klein stukje door een bos en verder door de polder. Je loopt voornamelijk ook over verharde wegen. Misschien dat het kwam omdat het nog winter is, maar ook daar zetten wij onze twijfels bij of het in de zomer mooier is. De route is erg slecht gemarkeerd en dus ook niet als een aanrader te kenmerken.