NS Wandeltocht Zaanse Schans

24-4-2011 Genietend van het mooie weer op tweede paasdag had ik besloten om één van de nieuwe NS wandeltochten te gaan lopen, Zaanse Schans. Deze tocht van 13km start bij station Zaandam Kogerveld en eindigt op station Koog-Zaandijk.

Het begin stuk is eigenlijk wel het mooiste gedeelte. Al snel loop je langs het water en ga je over diverse bruggetjes om vervolgens door gebied met verschillende strandjes en speel-/ligweide te lopen aan de Jagersplas. Alleen al om dit gebied is het bij heel mooi weer aan te raden om de route tegenovergesteld te gaan lopen. Indien je een handdoek meebrengt dan is het hier goed uit te houden.

De wandeling, voornamelijk verharde paden/wegen, brengt je verder naar een polder gebied, eerst de Kalverpolder en daarna De Enge Wormer. Dat zijn mooie, wel vrij natte polders. Maar daar heb je als wandelaar geen last van. Je loopt voornamelijk over de dijken. Je ziet hier ook veel vogels. En je ziet van ver al de molens van de Zaanse Schans draaien.

Uiteindelijk kom je dan ook bij de Zaanse Schans uit. Waar je natuurlijk geconfronteerd wordt met busladingen toeristen die de molens en oude huisje willen zien.

Algemene indruk van de wandeling is dat het wel een mooi gebied is om door heen te wandelen. Het is wel open, je hebt geen beschutting of niks. dus hou hier rekening mee. Pet op bij mooi weer e.d. In het eerste gedeelte heb je veel bankjes staan, maar zodra je in de polder bent (groten deels van de route) heb je geen rustpunten meer op een café na. Op een aantal wegen is het gewoon erg druk en niet prettig wandelen. Je loopt over smalle dijken met een hoop fietsers en auto’s van beiden kanten. Routebeschrijving is noodzakelijk om mee te nemen. Hier en daar ontbreken op punten waar je het zou verwachten de markering of hij valt niet op. Je kunt op het eind nog lekker de tourist uit hangen bij Zaanse Schans. Maar bij heel mooi weer is het aan te raden om hem omgekeerd te gaan lopen.

Rest van de foto’s zijn hier te vinden.