Pieterpad deel 9, 10 en 11 Hardenberg – Ommen, Ommen – Hellendoorn, Hellendoorn – Holten

Hardenberg – Ommen

3 delen? Ja zeker, deze keer hadden Geertje en ik 3 tochten gepland, omdat dat beter uit kwam met vervoer. Op vrijdag 27-01-2012 vertrokken wij met de auto naar Almelo, om daar de trein te pakken richting Hardenberg. Helaas reed de trein net voor onze neus weg, dus moesten wij even wachten op de volgende trein. Er is een overstap in Mariënberg en daar stopt de trein maar 1 keer in het uur. Dus met een uur vertraging zijn we in Hardenberg gestart om richting Ommen te gaan lopen, een tocht van zo’n 21 Km.

In het eerste gedeelte loop je voornamelijk over verharde wegen en fietspaden langs de Vecht. Je komt door wat gehuchtjes en uiteindelijk kom je ook nog door een stuk natuurgebied. Onderweg is niet veel horeca te vinden. Toevallig zagen wij bij Sprookjescamping de Vechtstreek dat de koffie klaar stond. Deze camping komt vlak nadat je het gehucht Reeze voorbij bent, en staat niet in het boekje vermeld. Het begon al donker te worden toen wij uiteindelijk in Ommen aan kwamen. Na een klein stukje doorlopen hadden wij ook ons logeeradres (http://www.bedenbreakfastommen.nl) bereikt. Dit was bij mensen thuis die hun bovenverdieping gebruikten als bed en breakfast. We mochten van die mensen fietsen lenen om ’s-avonds in Ommen te gaan eten. Na ons opgefrist te hebben zijn wij in Ommen bij “Tante Post” gaan eten. Dat is een oud postkantoor wat omgebouwd is tot restaurant. Dat is zeker aan te raden.

Ommen – Hellendoorn

Zaterdag 28-01-2012 zaten wij om 8.00u al aan het ontbijt. Ook deze dag stond een tocht van 21 Km op het programma. Van Ommen zouden wij gaan lopen naar Hellendoorn. Deze tocht staat in het boek over Pieterpad deel 1, als zijnde één van de mooiste stukken. En we moeten ook toegeven dat deze tocht zeer de moeite waard was. Onder een lekker zonnetje hebben wij grotendeels door een zeer heuvelachtig gebied gelopen. Hoogste punt lag ook op bijna 80m NAP. Onderweg kom je ook nog een uitkijktoren tegen die vrij te beklimmen is. Het uitzicht daar bovenop was geweldig. Ondanks dat wij vrij vroeg vertrokken waren hadden wij er toch relatief lang over gedaan om in Hellendoorn aan te komen. Misschien komt het omdat zo heuvelachtig was, of dat we ergens te lang pauze hadden gehouden. Maar in hartje Hellendoorn hadden wij onze volgende overnachtingadres (www.koehuus.nl). Dit bleek een klein huisje te zijn helemaal achterin de tuin bij mensen thuis. Met een woonkamer en keukentje in een, douche, toilet en twee slaapkamers. Het huisje was niet goed geïsoleerd en beschikte over 1 gashaard in de woonkamer, waardoor het in de rest van de woning koud en vochtig aanvoelde. Vermoedelijk is het daar in de zomer wel iets beter te vertoeven. Maar al bij al een leuke accommodatie met dus veel privacy. Op nog geen 100 meter afstand zit een cafetaria. Daar hebben wij snel twee saté menu’s gehaald.

Hellendoorn – Holten

Zondag 29-01-2012 de derde en laatste etappe van dit weekend. Deze etappe van Hellendoorn naar Holten is maar 16 Km lang. En loopt voornamelijk door natuurgebied. Pas op het eind bij Holten heb je de mogelijkheid om iets te drinken/eten. Deze dag was het gevoelsmatig een stuk kouder dan de vorige dagen. Het was flink bewolkt en zo bleef het ook de hele dag. Ook deze tocht was redelijk heuvelachtig, maar een stuk minder dan de vorige. Je moest ook goed uitkijken voor al die mountainbikers. Je hebt tijdens deze tocht een paar mooie uitzichtpunten. Helaas hadden wij vanwege het weer daar weinig profijt van. Ook loop je over een groot stuk heide gebied. Net voor Holten heb je een groot aantal restaurants liggen. Hier hebben wij nog even genoten van koffie/thee met gebak. Daarna is het nog een klein stukje doorlopen tot aan het station alwaar wij de trein naar Almelo namen.

Foto’s:

Deel 9

Deel 10

Deel 11