Pieterpad deel 5 en 6 Rolde – Schoonloo, Schoonloo – Sleen

Rolde – Schoonloo

26 en 27 november 2011 hebben Geertje en ik wederom twee etappes gelopen van het Pieterpad. Etappe 5 begint in Rolde en eindigt in Schoonloo en is zo’n 18km lang. Etappe 6 gaat van Schoonloo naar Sleen, zo’n 24Km. Nadat ik Geertje zo rond half 7 ophaalde vertrokken wij met een beetje oponthoud (camera van Geertje viel op de grond, maar gelukkig viel de schade mee) naar Sleen. Daar hebben wij de auto geparkeerd en zijn met de bus naar Rolde gegaan.

Voordat wij begonnen met lopen zijn we nog eerst even bij een hotel een kop koffie gaan drinken met iets lekkers. Daarna pakten wij de route weer op bij de kerk van Rolde, waar wij de vorige keer geëindigd waren. Dit deel van de route loopt voornamelijk op onverharde wegen langs weilanden en door bossen. Wederom weer een mooi stukje Nederlands natuur. Het was wel vrij koud, maar voor de rest prima weer om te wandelen. Onderweg kom je geen horeca tegen, dus je moet wel zelf het één en ander meenemen. Je kunt wel een stuk afwijken van de route om naar een informatiecentrum te open van Staatsbosbeheer. Hier heb je ook een boomkroonpad wat denk ik wel erg leuk is voor kinderen. Helaas is dit centrum vanaf 1 november alleen open op zondag. Dus wij hadden pech.

In Schoonloo zijn wij gaan overnachten bij de Strubben, zoals de bed & breakfast genoemd wordt (hij staat vermeld in het boekje en website). Aangezien wij al gezien hadden dat ons logeeradres een klein stukje rechtdoor was tov de route zijn we meteen doorgelopen naar dat adres ipv eerst door naar Schoonloo. Bij aankomst bleek wat onduidelijkheid, want wij hadden om 2 kamers gevraagd en we kregen 1 kamer met 2 één persoonsbedden. Gelukkig kon dat nog gecorrigeerd worden. Op hetzelfde adres bleven nog 2 dames uit Leiden slapen die ook bezig waren met het Pieterpad. Alleen liepen hun dat weekend 3 dagen achter elkaar.

In Schoonloo is maar 1 restaurant, dus de keuze was beperkt. Het eten is daar redelijk te noemen. De cappuccino is er echter niet te drinken. Neem dus liever gewoon koffie/thee daar.

Schoonloo – Sleen

De volgende dag waren we al vrij vroeg vertrokken omdat het deze keer een langere wandeling was. Het zag er qua weer redelijk uit. Het waaide wel hard, maar het was een stuk minder kou. We pakten de route op waar wij hem verlaten hadden en gingen zo op weg naar Sleen. Ook hier loop je grotendeels door bossen en soms langs wielnaden. Wel loop je iets meer over de verharde weg dan bij de vorige etappe. Ook zijn er stukken door de bossen waarbij de wegen voorzien zijn van grote kiezelstenen waarmee men vroeger voor straf paden aan moest leggen. Dat loopt niet echt lekker.

Ook in dit stuk zit weinig tot geen horeca. Er is wel een mogelijkheid bij een boerderij om zelf even koffie of thee te zetten en gebruik te maken van de wc. Zij hebben hiervoor een aparte ruimte ter beschikking gesteld. Dat is erg fijn vooral omdat toen wij daar waren het begon te regenen. Gelukkig niet al te hard. Maar we hebben er toch wel een paar uur last van gehad. We moesten natuurlijk wel doorlopen in die regen, maar daar waren wij op voorbereid.

Onderweg kom je nog een leuk “pieterpad” bankje tegen en even verderop loop je ook langs een groot grasveld met daarop een monument voor de twee dames die het Pieterpad hebben opgezet. Dit staat trouwens foutief in het boekje van het Pieterpad aangegeven. Het staat bij punt 3 op het kaartje en niet bij punt 2.

Uiteindelijk zijn wij aangekomen in Sleen. Een erg klein dorpje met zo wat wij zagen ook maar 1 restaurant, wat die dag gesloten was voor een besloten feest. Ik ben benieuwd hoe die 2 dames uit Leiden daar dan nog aan eten zijn gekomen. De auto stond nog netjes op zijn plek en we zijn direct weer naar huis gereden. Onderweg zijn we toch wel nog even bij een McDonalds gestopt.

Foto’s zijn te vinden onder:

http://pubalbum.dengruns.nl/#36.0

http://pubalbum.dengruns.nl/#37.0