Pieterpad deel 3 en 4 Groningen – Zuidlaren, Zuidlaren – Rolde

Groningen – Zuidlaren

Afgelopen weekend (8 en 9 oktober 2011) ben ik samen met Geertje de volgende 2 etappes gaan lopen van het Pieterpad. Etappe 3 gaat van Groningen naar Zuidlaren en is 21 Km lang. Etappe 4, 18 Km, gaat van Zuidlaren naar Rolde. Na even puzzelen wat het makkelijkste was qua vervoer, zijn wij ‘s-morgens vroeg vertrokken met auto naar Rolde. Vandaar namen wij de bus naar Assen om vervolgens de trein te pakken naar Groningen. In Groningen aangekomen scheen volop de zon en wij besloten nog even in het zonnetje te gaan zitten en te genieten van een kop koffie en een appelflap (was aanbieding in de Brood Zaak op het station). En het mocht ook wel, want we hadden nu natuurlijk wel zo’n 3 uur reistijd opzitten. Op het eind van het station Groningen kun je de route naar het Pieterpad weer makkelijk oppakken.

We waren net goed op pad en toen begon het te regenen. Gauw maar even de regenjas gepakt en de rugzakken en cameratassen afgedekt met regenhoezen. En je raadt het natuurlijk al, zodra wij de boel ingepakt hadden werd het al weer droog. Dat werd wel de trend van deze dag. Een paar korte buien en één keer ook een korte hagelbui, afgewisseld met zon. Maar het was goed te doen. De route van Groningen naar Zuidlaren loopt via een natuurgebied bij Paterswoldermeer naar Haren en verder via Glimmen naar Midlaren. En tot slot kom je uit in Zuidlaren. Over het In het eerste gedeelte voor Haren loop je op verharde wegen, maar daarna loop je voornamelijk op onverharde (modderige) wegen door verschillende natuurgebieden heen. Op twee plekken in dit stuk van route kom je hunebedden tegen. De eerste was meteen wel al de mooiste en indrukwekkendste. De andere staan niet helemaal goed aangegeven in het boekje. Die liggen verscholen tussen twee boerderijen een 500m verder dan wat in het boekje staat. Eén van die boerderijen was men aan het verbouwen en er stonden dus van die bouwhekken om heen.

Tegen een uur 5 kwamen wij aan bij de bed and breakfast in Zuidlaren waar wij twee kamers geboekt hadden. ’s-Avonds zijn wij gaan uit eten bij Café de Beuk. Die had een Pieterpad schnitzel in het menu staan voorzien van bruin bonen, paprika uien, spek etc. Een goede bodem dus voor de volgende dag.

Zuidlaren – Rolde

De volgende dag eerst even lekker ontbeten, waarbij Geertje bijna de boel in brand stak door met een servetje door de vlam van een zeer ongelukkig geplaatst waxinelichtje te gaan. Het liep gelukkig wel goed af. De voorspellingen voor de zondag waren erg slecht qua weer, maar tot onze verbazing stond ’s-morgens vroeg de zon te schijnen. Het voelde wel een stuk kouder aan dan de vorige dag, Vol goede moed begonnen wij aan deel 4 van Pieterpad. Vanuit Zuidlaren gaat het dwars door natuurgebied richting Gasteren. Vanaf Gasteren gaat het via een voormalig oefenterrein van het leger naar Rolde. Ook hier kom je onderweg nog een hunebed tegen. Het merendeel van deze route is dus ook onverhard. Waarbij heet eerste deel tot Gasteren wel modderig is. Het tweede deel op dat oefenterrein loop je voornamelijk over brede zandpaden, wat wel vermoeiender is qua lopen. In dat gedeelte begon het helaas wel te regenen, zodat wij alsnog het laatste uur getrakteerd werden op een aardige bui. Dus enigszins wat aan de natte kant kwamen wij aan in Rolde, waar we nog even ons hebben opgewarmd in een café  voordat we met de auto terugreden richting huis.

Al bij al hebben we toch kunnen genieten van deze twee wandelingen. Het is wel weer opvallend dat je nu weer totaal verschillende gebieden ziet t.o.v. de andere twee wandelingen. Kortom tot nu toe is het zeker de moeite waard om het Pieterpad te lopen. In november lopen wij de volgende twee etappes.