Pieterpad deel 1 en 2, Pieterburen – Winsum, Winsum – Groningen en een dagje Groningen

Pieterburen – Winsum

Beetje laat bericht, maar vorige week 16, 17, en 18 september 2011 ben ik samen met Geertje begonnen aan het Pieterpad. Dit is een wandelpad welke loopt van Pieterburen (Groningen) tot aan de Pietersberg in Limburg, zo‘n 490Km. De bedoeling is om elke maand 2 of misschien 3 etappes van deze route te lopen. Dit eerste weekend zijn wij gestart in Pieterburen. We hadden de auto in Winsum neergezet voor onze eerste overnachting en zijn met de bus naar Pieterburen gegaan. Na daar eerst genoten te hebben van een kop koffie met appelgebak zijn we natuurlijk ook nog even bij de zeehondencrèche geweest. Is toch min of meer verplichte kost .

De eerste etappe gaat van Pieterburen naar Winsum en is zo’n 10Km lang. Wij konden lekker genieten van het mooie weer tijdens deze tocht. Onderweg zijn er dan ook aardig wat foto’s gemaakt. Geertje had ook net een nieuw toestel die ze moest uitproberen. Het eerste deel loopt voornamelijk over de polderwegen door naar Winsum. En rond een uur of 4 waren wij daar aanbeland. Nog even wat gedronken op een terrasje en toen de auto opgezocht om naar ons logeeradres te gaan. Dit was bij een mevrouw die ook lessen geeft in het weven van touwen. ‘s-Avonds zijn wij nog een hapje wezen eten bij de Goude Karper (is ook eindpunt van eerste etappe). Het eten was daar wel goed, maar niet echt bijzonder. Die avond was trouwens het weer wel omgeslagen en was er af en toe een bui.

Winsum – Groningen

De volgende ochtend was het weer totaal omgeslagen. Ipv de zon zagen wij donkere wolken, maar het was droog. Zo iets over 9.30u vertrokken wij voor de tweede etappe van Winsum naar Groningen, zo’n 21Km volgens het boekje (het lijkt langer). De route blijkt enigszins aangepast te zijn. Ipv door Gameren ga je daar net voorlangs. Aangezien wij wisten dat Gameren best een leuk plaatsje was zijn wij daar gauw nog even doorheen gegaan en hebben daar ook nog een kop koffie genomen.

Daarna zijn wij doorgelopen en via allerlei kleine gehuchtjes (4/6 huizen) kom je uiteindelijk in Groningen terecht. Het is wel opmerkelijk te noemen hoeveel het landschap scheelt t.o.v. de eerste etappe. Bij de eerste etappe was alles vrij vlak (landbouwgrond) en bij de tweede etappe was alles glooiender (weilanden met paarden, schapen en koeien). In het tweede deel liepen wij ook een stuk door een paar weilanden. De hoger gelegen delen worden in het boek omschreven als wierden.

Uiteindelijk in de stad Groningen loop je eerst langs de universiteitscomplexen met hun moderne architectuur. Vervolgens loop je door het Noorderpark naar het centrum, waar het erg druk was. Daar aangekomen begon het in eens erg hard te regenen en zijn wij gaan schuilen. Het was markt en op de markt hebben wij ons te goed gedaan aan “Fish en Chips”. Daarna zijn wij ons pension gaan opzoeken, welke midden in het centrum lag. Idealer kon het niet. Die avond hebben wij eigenlijk niks meer gedaan. Ik was zelf nog wel even de stad in geweest, maar ik denk dat het nog te vroeg was voor het echte uitgaansleven, want zo erg druk was het nog niet.

Dagje Groningen

Omdat wij beiden Groningen nog niet kenden hadden wij afgesproken om de Zondag te gebruiken voor een dagje Groningen. Wat ons opviel was dat daar die Zondag weinig te beleven was. Zelfs de Martinitoren was dicht. Ik had een stadswandeling van Internet afgeplukt en zo zagen wij denk ik toch wel de belangrijkste punten van Groningen. Ook had ik uit het NS blad Spoor een korting bon gehaald voor tentoonstelling over sterren en planeten bij de Universiteitsmuseum van Groningen. Dit was een kleine tentoonstelling, maar wel aardig om te zien, vooral de foto’s van het heelal waren erg mooi. Ook werd er een boeiend verhaal vertelt door een student over de sterren en planeten. Dit werd in een soort koepeltent gedaan waarbij de beelden naar boven tegen de koepel geprojecteerd werden. Erg leuk gedaan. Na afloop zijn wij naar het station van Groningen gelopen om daar de trein terug te pakken naar Winsum. Dat station van Groningen is overigens ook zeer de moeite van het bekijken waard. Het is één van de oudste stations. Oh ja, de trein naar Winsum gaat op Zondag maar 1 keer in het uur, dus het is wel even wachten als je hem net gemist hebt.

Foto’s zijn terug te vinden op:

http://pubalbum.dengruns.nl/#30.0 (Pieterpad deel 1)

http://pubalbum.dengruns.nl/#31.0 (Pieterpad deel 2)

http://pubalbum.dengruns.nl/#32.0 (Groningen)